Suomessa käytetään puuta omakotitalojen, suurten kiinteistöjen ja maatilojen lämmitykseen niin kattiloissa kuin tulisijoissakin. Puulämmityksessä poltetaan pilkkeitä, klapeja, haketta, halkoja tai pellettiä. Lämpöä jaetaan lämmönjakoverkostolla pattereilla tai lattialämmityksellä. Puu kuuluu uusiutuviin energianlähteisiin. Puuta käytetään polttoaineena metsäteollisuudessa 78% tehtaista. Muissa maissa puun käyttö energianlähteenä ei ole läheskään yhtä suosittua kuin Suomessa.

Puun käyttö lämmityksessä on jonkin verran lisääntynyt johtuen sähkön ja lämmitysöljyn hinnan noususta. Varsinkin varaavien takkojen ja leivinuunien käyttö toissijaisena lämmitysmuotona on lisääntynyt. Puulla lämmittäminen on mielenkiintoinen vaihtoehto sen riippumattomuden vuoksi. Puilla lämmitettäessä ei tarvitse huolehtia tai pelätä sähkökatkoksia. Puulämmityksen hinta herättää jonkin verran keskustelua. Ostopuulla lämmittäminen ei ole kovin edullinen vaihtoehto, mutta taas esimerkiksi metsänomistajalle puulla lämmittäminen on varsin edukas vaihtoehto. Puuta saa kohtuullisen edullisesti myös nettikaupoista, esimerkiksi halkoliiteristä.

Ympäristön kannalta puilla lämmittäminen on hyvä vaihtoehto. Puun polttaminen ei vapauta ilmaan hiilidioksidi- tai rikkipäästöjä. Suomessa poltettavasta puusta suurin osa on kuivua. Toiseksi eniten poltetaan jätepuuta. Myös mäntyä sekä kuusta käytetään polttamiseen.

Puun suosion energianlähteenä uskotaan tulevaisuudessa kasvavan sen monimuotoisuuden vuoksi. Puusta on moneksi. Tekniikka kehittyy jatkuvasti ja se mahdollistaa aina vain uusia tekniikoita hyödyntää puuta.